MARKETING

Poznato kako će SAD odgovoriti ako Rusija napadne Ukrajinu

Ako Rusija napadne Ukrajinu, vlada američkog predsjednika Joea Bidena brzo će pojačati istočno krilo NATO saveza pregrupiranjem američkih vojnika koji su već u Europi umjesto slanja novih iz drugih dijelova svijeta, rekao je američki odbrambeni dužnosnik.

Mediji prenose riječi anonimnog izvora iz Ministarstva odbrane SAD-a te navode kako ova vojna sila u Evropi ima oko 60 hiljada vojnika.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije u utorak je kazao je kako bi SAD u slučaju ruske invazije u Ukrajinu pojačao prisustvo NATO snaga na mjestima poput Baltika.

Dodao je kako bi SAD, koji već vojno pomaže Ukrajini opremom, mogao Kijevu poslati dodatnu obrambenu pomoć.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su putem videoveze razgovarali o krizi na istoku Evrope. Putin je pritom zatražio pravno obvezujuće garancije da se NATO neće širiti na istok i razmještati sisteme za oružani napad u Rusiji susjednim državama.

Biden je ruskom predsjedniku prenio zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učini, objavila je Bijela kuća.

Kremlj je potom objavio kako nije očekivao brzi napredak u odnosima između Washingtona i Moskve, no da će dvojica čelnika nastaviti razgovarati nakon što su pokazali volju da nastave s praktičnim radom i razgovorima o osjetljivim pitanjima koji ozbiljno brinu Moskvu, kazao je Jurij Ušakov, dužnosnik Kremlja.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo