MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Prijedlog ministarstva sigurnosti BiH kako riješiti manjak graničnih policajaca

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine nudi rješenje za problem manjka graničnih policajaca. Zamolili su lokalne zajednice i sve vlade, da u skladu sa svojim mogućnostima, ove godine izdvajaju novac kojim bi se finansiralo novo zapošljavanje graničnih policajaca. Sve to je zbog novog migrantskog talasa, koji se očekuje dolaskom proljeća. Dopis koji je stigao na mnoge adrese jedne je obradovao, a druge šokirao.

Testiramo solidarnost, poručuju u Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine. Pošto ovogodišnji budžet državnih institucija nije usvojen, tvrde da nema drugog načina da se sistemski pomogne Graničnoj policiji, odnosno da je nemoguće obezbijediti dodatna sredstva. Ne ohrabruje, kažu, ni to što se političke prilike ponovo komplikuju.

ADMIR MALAGIĆ, portparol Ministarstva bezbjednosti BiH

Problemu treba prići sistemski. Nažalost, u posljednjih nekoliko godina nije se radilo na ovom pitanju, na pitanju zapošljavanja novih graničnih policajaca, jačanju Službe za poslove sa strancima, i onda smo dovedeni u situaciju da moramo hitno riješiti te neke stvari.

Za sada, imaju jedno sigurno “ne”, i to iz Banjaluke.

IGOR RADOJIČIĆ, gradonačelnik Banjaluke

Mi smo se ljubazno zahvallili i rekli da je neobično da se od bilo koje lokalne zajednice traži da finansiraju pitanje koje jeste za više nivoe. Banja Luka naravno nema predviđena sredstva niti znamo kako bismo uopšte planirali takva sredstva.

Slično misle i u Savezu opština i gradova Republike Sprske. Sigurni su da će biti još negativnih odgovora.

LJUBIŠA ĆOSIĆ, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske

Mislim da je ovo na neki način ishitreno, bespotrebno i po meni zaobilaženje nekih zvaničnih institucija i, što je najbitnije, neće dati rezultate.

Iz federalnog Saveza opština i gradova još nije stigao zvaničan stav. U Ministarstvu bezbjednosti kažu da je gradonačelnik Tuzle, koja ima problema s migrantima, predložio godišnje izdvajanje iz lokalnog budžeta od 0,1 do 0,3 odsto što bi, kako smatra, bilo neosjetno. Pozivu su se obradovali i u Bihaću, u koji je, prema podacima Gradske uprave, od početka februara stiglo oko 400 novih migranata.

ŠUHRET FAZLIĆ, gradonačelnik Bihaća

Dok mi kukamo i žalimo se, i dalje imamo problema, ti su problemi ovdje najvidljiviji, u gradu Bihaću. Dakle, ako je to rješenje i ako će to rješenje dovesti da se prikupe određena sredstva i ako će to rješenje dovesti do toga da se zaustavi ulazak na istočnoj granici Bosne i Hercegovine, mi smo spremni da učestvujemo u tome.

Minimalno četiri stotine, a optimalno 1.200 policajaca neophodno je poslati u pogranične pojaseve, pogotovo u istočnom dijelu, koji je najpropusniji. U sadašnjim uslovima, jedan policajac pokriva oko 20 kvadratnih kilometara granice.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa