Propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH

Propali su pregovori lidera stranaka iz Federacije BiH o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, koji su četiri dana vođeni u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, uz posredstvo predstavnika međunarodne zajednice.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je da da nema uslova da budu organizovani izbori i da mu je žao zbog ishoda pregovora jer je time “najviše izgubila BiH”.

Čović: Apsolutno nema uvjeta da se organiziraju izbori

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović izjavio je danas nakon okončanih pregovora o Izbornom zakonu BiH da apsolutno nema uvjeta da se organiziraju izbori te da je najviše izgubila BiH. – To doživljavam kao brutalni udar na BiH u smislu aktuelne političke situacije u BiH, ali…

On je pojasnio da je juče pet od šest stranaka prihvatilo model koji rješava sve probleme koje su imali, pa čak i onaj o funkcionisanju FBiH, ali je onda to problematizovala SDA. Čović je istakao da je cilj bio da se ništa ne dogovori, da ostane status kvo, što je SDA radila posljednjih devet mjeseci. On je rekao da se ne može rušiti BiH na način da se ključni obrisi Daytona sruše.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović rekao je da je “priča završila” na Domu naroda Parlamenta FBiH, navodeći da su bošnjački politički predstavnici imali kontinuiranu tendenciju i cilj da smanje njegove nadležnosti i dovedu ga na nivo Vijeća naroda Republike Srpske.

Cvitanović: Nije bilo prostora da se učini korak naprijed

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović izjavio je danas da su pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva propali jer je je načelo do samog starta bilo da je ili dogovoreno sve ili da nije dogovoreno ništa. – U nekim koracima od teme do teme, članka 4 i članka 5 Ustava BiH, modela za i…

On kaže da nije bilo prostora da se učini korak naprijed, iako su politički predstavcnici hrvatskog naroda bili spremni da učine ustupke.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da će se posljedice propalih pregovora, vjerovatno, osjetiti za dva, četiri ili šest mjeseci kada se budu održavali izbori.

Radončić: Izbori trebaju biti održani

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić izjavio je nakon završenih pregovora o Izbornom zakonu da opći izbori trebaju biti održani. Naglasio je da je ovo loš dan za Federaciju BiH, a velika radost za predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. – Posljedice propalih pregovora ć…

Radončić je rekao da izbori treba da budu održani, a da li će ih HDZ i HNS bojkotovati ili opstruisati – treba pitati Čovića. On je naglasio da ne znači da se neko treba bojati rata ili bilo kakve vojne eskalacije, ali će sigurno porasti političke tenzije, koje su i sada velike.

“Ovo je loš dan za nas u FBiH, a velika radost za Milorada Dodika”, rekao je Radončić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je bez izjave za novinare napustio sastanak.

federalna.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo