MARKETING

Protesti nezadovoljnih građana širom BiH

Zbog sve veće inflacije u Bosni i Hercegovini, visoke cijene goriva, svakodnevnih poskupljenja i udara na novčanike građana, ali i povećanja plata imenovanim zvaničnicima, širom BiH danas će biti održani protesti.

Protesti su najavljeni u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, Doboju, Brčkom i drugim bh. gradovima.

Okupljanje u Sarajevu je zakazano u 15:30 časova na platou Skenderije, a protesti bi trebali biti održani ispred državnog parlamenta s početkom u 16:30.

Protesti u Banjaluci biće održani na Trgu Krajine u 19.00 časova, u organizaciji Udruženja “ReStart Srpska”. Na protestu će, kako je ironično najavljeno, biti izneseni osnovni zahtjevi, a to su da se političarima umjesto za 500 maraka, plate povećaju za pet hiljada maraka. Zatim, dodali su, da se poveća PDV na osnovne životne namirnice i da se udvostruče akcize na gorivo, uz poruku građanima “NEĆEMO PLATE, HOĆEMO OBEĆANJA!” .

Grupa na Fejsbuku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” pozvala je građane BiH da u svojim gradovima traže svoja prava.

Kako su naveli, zahtjevi građana su:

– Suspenzija akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.
– Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.
– Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.
– Smanjiti i ograničiti stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal. 
– Izmjena Zakona o platama- razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne NETO plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.
– Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1000 KM.
– Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1000 KM.
– Povećanje djecijeg doplatka u BiH na minimalni  iznos od 100 KM. 
– ovećanje minimalne plate na 1300 KM u neto iznosu.
– Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.
– Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra, to jest tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama. Zatim Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja. Prednost pri zapošljavanju. Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100%.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo