MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Prvi grad u SAD-u koji će na koronavirus besplatno testirati sve stanovnike

Bolinas, smješten sjeverno od San Franciska je prvi američki grad koji je odlučio saznati više o koronavirusu tako što će testirati sve svoje građane.

Ovaj gradić na sjeveru Kalifornije nastoji da postane prvi u Sjedinjenim Američkim Državama koji je na virus testirao sve članove zajednice. Istraživači se nadaju da će to nastojanje pomoći da shvate kako se koronavirus širi u zajednici i kako se gradi imunitet.
Grad je uz pomoć GoFundMe kampanje prikupio 300.000 dolara za kupovinu testova i druge potrebne opreme, dvojica značajnih preduzetnika iz ovog grada su iskoristili svoje veze kako bi istraživače sa Univerziteta u Kaliforniji pozvali da pomognu, a lokalni volonteri su napravili web stranicu na kojoj se ljudi mogu registrovati i pomagati.

Za većinu stanovnika dostupna je “drive in” metoda testiranja, a za one sa hroničnim stanjima i ograničenom pokretnosti lokalne neprofitne organizacije zajedno sa medicinskim osobljem uzimaju briseve u njihovim kućama. U ovom gradu nisu zaboravljeni ni beskućnici kao i oni koji žive u svojim automobilima.Doktor Aenor Sawyer koordinira testiranje u ovom gradu, a cilj je objašnjava da naučimo više o razvoju antitijela. On kaže da je ispitivanje u cijeloj zajednici potrebno kako bi se mogla donijeti odluka o tome da li treba ublažavati mjere i uklanjati ograničenja.

“Nesmotreno je početi sa ukidanjem mjera prije nego što budemo imali iblo kakve informacije o tome kako se koronavirus kreće kroz zajednicu”, rekao je Sawyer.

On je objasnio da su za ovo potrebne obje vrste testova na čemu u ovom gradu i teže – PCR testovi koji ukazuju na postojanje virusne infekcije u organizmu i krvne pretrage koje ukazuju na postojanje antitijela.
Testiranje u Bolinasu ipak nije obavezno, ali vlasti nastoje ukloniti sve prepreke u postizanju cilja tako što su testove učinili besplatnim i svima dostupnim.
Testiranjem svih stanovnika Bolinas želi biti primjer ostalim gradovima i zajednicama i potaknuti ih da učine isto. Mnoge zajednice se žale da nemaju dovoljno testnih setova i zaštitne opreme, no iz ovog grada poručuju da se kreativnošću sve može.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa