SAD i Velika Britanija zatražili uklanjanje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija objavile su plan kojim će tražiti uklanjanje Rusije iz UN-ovog vijeća za ljudska prava. Najava dolazi nakon što su se pojavile optužbe da je Rusija sistematski vršila egzekucije civila u Buči.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama, pozvala je da se Rusija suspenduje već ove sedmice.

“Ne možemo dopustiti da država članica koja ruši sve principe koje mi smatramo bitnim nastavi učestvovati u Vijeću. Rusija ne treba imati poziciju autoriteta u ovom tijelu, ne trebamo dozvoliti da Rusija zadrži mjesto i koristi ga kao sredstvo propagande da bi sugerisali da imaju legitmnu zabrinutost oko ljudskih prava”, poručila je Thomas-Greenfield na svome Twitter profilu.

Ove stavove je podržala i ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss, koja je izjavila da uz dokaze o zločinima, masovnim grobnicama i gnusnim ubistvima u Buči, Rusija ne može ostati članica UN-ovog vijeća za ljudska prava.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je izjavio kako za Rusiju nema mijesta u ovom UN-ovom tijelu i da će Ukrajina iskoristiti sve dostupne UN-ove mehanizme kako bi skupila dokaze i držala Rusiju odgovornom za zločine.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo