MARKETING

Sjeverna Koreja podržala rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, obrušili se na SAD

Sjeverna Koreja podržava rusku proglašenu aneksiju dijelova Ukrajine, saopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova ove države, optužujući Sjedinjene Američke Države za primjenu “gangsterskih dvostrukih standarda” u miješanju u poslove drugih zemalja.

Kijev i zapadni saveznici okarakterisali su referendume održane na okupiranim teritorijama kao nelegalne, Washington je pozvao zemlje članice UN-a da ne priznaju bilo kakav izmijenjeni status Ukrajine, a Rusiju da povuče svoje trupe iz regija u kojima je silom zauzela teritorije i gdje borbe još uvijek traju.

Jo Chol Su, savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Sjeverne Koreje, poručio je da su referendumi legitimno održani u skladu s Poveljom UN-a, te da SAD ima “gangsterske dvostruke standarde”.

“Kako bi održali neprikosnoveni ‘unipolarni svijet’, SAD se miješa u unutrašnje poslove nezavisnih zemalja i krši njihova zakonska prava zloupotebom Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Jo u izjavi koju prenosi državna agencija KCNA.

“SAD su pokrenule agresijske ratove protiv suverenih država uključujući bivšu Jugoslaviju, Afganistan i Irak, ali Vijeće sigurnosti UN-a nije nikada dovelo ulogu SAD u pitanje., dodao je Jo.

Ukrajina je prekinula odnose sa Sjevernom Korejom, tradicionalnim ruskim saveznikom, u julu nakon što je Pyongyang priznao dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine.

Iz SAD-a je prošlog mjeseca stigla informacija da Rusija kupuje milione raketa i granata od Sjeverne Koreje za potrebe rata u Ukrajini. Sjeverna Koreja odbacila je pomenuti izvještaj upozorivši Washington da “drži jezik za zubima” i prestane stvarati glasine koje “kaljaju” ugled zemlje.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo