MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Skuplja struja za domaćinstva, ali i privrednike: “Sirotinja je najbogatija i sve plaća”

Cijena struje će se za domaćinstva i malu privredu povećati za 10 posto već od narednog mjeseca, a prema najavama, privredu očekuje još jedno poskupljenje.

Jedan dio privrednika prelazi na tržišno snadbijevanje strujom, a predstavnici tzv. male privrede su već zahvaćeni nedavnom odlukom o poskupljenju koje je FERK odobrio.

Na koga se poskupljenja odnose?

Da bi bilo jasnije: univerzalno snadbijevanje su građani/domaćinstva i mala privreda poput frizerskih salona, restorana, kafića… Odlukom o poskupljenju struje za tu univerzalnu potrošnju odobrava FERK.

Ti privredni subjekti, koji su još ovaj mjesec na univerzalnom, prelaze od 1. avgusta na tržišno snadbijevanje i njima će se računati u skladu sa tržišnim cijenama, plus se podižu cijene i one koji će ostati te građanima.

Na tržišnom snadbijevanju se donose cijene zavisno od situacije na berzama. Federalna vlada je to poskupljenje, uz veliki pritisak poslodavaca, ograničila na 20 posto.

Ipak, dobra vijest je da se tržište stabilizira pa tako, na primjer, padaju cijene na mađarskoj berzi te smo vjerovatno dostigli gornji nivo cijena.

klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa