MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Stotine hiljada Francuza danas ponovo na ulicama, očekuju se sukobi sa policijom

Stotine hiljada Francuza danas će ponovo učestvovati u uličnim protestima i štrajkovima širom zemlje, kao nastavak ranijih demonstracija, a sve zbog sporne reforme pravosuđa.

Protestni pokret protiv podizanja starosne dobi sa 62 na 64 godine najveća je domaća kriza Macronovog drugog predsjedničkog mandata, a očekuje se da će današnji štrajkovi utjecati na rafinerije, željeznički transport, zračni promet i škole.

Vlasti u Parizu i nekoliko gradova spremne su za sukobe između policije i demonstranata.

Kriza se intenzivirala zbog nasilnog policijskog ponašanja, a advokati su se žalili na proizvoljna hapšenja, povrede i grubost tokom uspostavljanja reda i mira.

Više od 30 advokata je jučer napisalo otvoreno pismo Le Mondeu, navodeći svoju “veliku zabrinutost” zbog, kako su nazvali, proizvoljnih hapšenja stotina ljudi, optužujući policiju da koristi pravosudni sistem i hapšenja kao taktiku da odvrati ljude od protesta.

Vijeće Evrope je u petak saopćilo da mirni demonstranti i novinari moraju biti zaštićeni od policijskog nasilja i proizvoljnih hapšenja.

Uprkos protestima i nezadovoljstvu građana, predsjednik Francuske je poručio kako država nema alternativu te da mora provesti penzionu reformu koja će između ostalog podrazumijevati podizanje praga za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

U Parizu i drugim gradovima danas je pojačano obezbjeđenje nakon prošlosedmičnih nasilnih sukoba između demonstranata i snaga sigurnosti.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa