MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sukob policije i migranata na granici Grčke i Turske

Grčka policija ispalila je jutros suzavac i omamljujuće granate kako bi spriječila migranate koji pokušavaju da pređu granicu iz Turske. Sukobi su izbili u blizini pograničnog grčkog sela Kastanies.

Agencija Anadolija tvrdi da su grčki vojnici u pograničnom području ranili nekoliko migranata nakon otvaranja vatre na neregularne migrante koji se iz Turske kreću prema Evropi. Vojnici su pucali prema migrantima koji čekaju na području u blizini tampon zone. S druge strane Grčka je optužila Tursku za širenje lažnih vijesti o tome da su grčki vojnici nanijeli povrede migrantima na granici između dvije države.

Portparol grčke Vlade Stelios Pecas saopštio je da migranti koriste turske vojne suzavce protiv pripadnika grčke vojske.

Turska je prošle sedmice pustila migrante ka Evropi, nakon novih sukoba u Siriji zbog kojih je veliki broj civila raseljen i krenuo ka turskoj granici. Danima na kopnenoj granici traju sukobi i haos zbog velikog broja migranata koji pokušavaju da uđu u Grčku.

Vlada je situaciju nazvala direktnom prijetnjom nacionalnoj bezbjednosti Grčke i uvela hitne mjere za brzo sprovođenje deportacija i zamrzavanje podnošenja zahtjeva za azil na mjesec dana.

Migranti navode da ih guraju nazad preko granice u Tursku.

Najava Turske da neće zaustaviti one koji žele da pređu u Evropu uslijedila je nakon ofanzive vojske sirijske vlade, koju podržava Rusija, u sirijskoj provinciji Idlib na sjeverozapadu zemlje, posljednjem uporištu pobunjenika, koje podržava Turska.

Desetine turskih vojnika koji se bore u Idlibu poginulo je u ofanzivi, a oko milion civila je raseljeno. 

Federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa