MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Svečano otvaranje Gradske džamije u Cazinu nakon obnove

Proteklog vikenda su brojni vjernici s radošću su se odazvali pozivu Muftijstva bihaćkog i Medžlisa Islamske zajednice Cazinu na program – mevlud, u Gradskoj džamiji u Cazinu upriličen povodom završetka unutrašnje obnove džamije.

Među uzvanicima bili su i predstavnici kantonalne vlasti, na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem koji je istaknuo da Vlada USK, kroz brojne projekte putem grantova za vjeru, kulturu i očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa, nastoji doprinijeti očuvanju nacionalnih spomenika, među kojima je i Gradska džamija u Cazinu, što je od značaja ne samo za vjernike nego i za očuvanje kulture.

Gradska džamija u Cazinu, stoji u zapisima historičara, u zidinama Starog grada Cazina, sagrađena je 1879. godine, na istom mjestu gdje je prethodno za vrijeme osmanske vlasti bila drvena džamija. Džamija je teško oštećena u potresu koji je pogodio Bosansku krajinu 9. novembra 1880. godine. Obovljena je nakon tri godine intenzivnog rada i svečano otvorena 1883. godine. Za obnovu ove bogomolje car Franjo Josip donirao je islamskoj zajednici 500 zlatnika. Prvobitna drvena munara 1924. godine zamijenjena je kamenom munarom koju je projektovao arhitekta Ljudevit Missoni. U džamiji se nalazi veliki luster kojeg je ovdašnjim vjernicima, prema narodnom predanju, poklonio car Franjo Josip.

Graditeljska cjelina – Stari grad Cazin sa džamijom proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2005. godine.

Izvor: vladausk.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa