EU uvodi sankcije bjeloruskim zvaničnicima

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) saglasili su se da uvedu sankcije za 20 višerangiranih zvaničnika Bjelorusije osumnjičenih za izbornu prevaru. Očekuje se da će na listi, najvjerovatnije, biti i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

“Postigli smo sporazum kako bi lista trebala da izgleda i ko će biti, manje-više, uvršten”, rekao je češki ministar spoljnih poslova Tomas Petriček novinarima tokom sastanka šefova diplomatija u Berlinu.

Međutim, zbog tehnikalija oko pravnog završetka procedure, lista neće biti zaključena još najmanje sedam dana.

Petriček je na novinarsko pitanje da li će Lukašenko biti na listi sankcionisanih sa zabranom putovanja i zamrznutim sredstvima, odgovorio da bi on trebalo da se nađe na spisku.

Šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus saglasan je da bi Lukašenko odmah trebao da bude na listi, ali je priznao da postoji mogućnost da iz, kako je rekao, taktičkih razloga on sada ne bude na listi. Litvanija je iznijela sopstvenu listu za sankcije za 118 zvaničnika.

Pojedine zemlje zalažu se za postepeni pristup, kojim će biti pojačavan pritisak dodavanjem više imena na listu ukoliko Lukašenko ne pokrene razgovore sa opozicijom.

Lukašenko je suočen sa višesedmičnim protestima nakon što je na izborima 9. avgusta, sa 80 posto glasova, osvojio šesti mandat. Opozicija tvrdi da su izbori namješteni, a EU, između ostalih, osporava rezultate. Tokom prva četiri dana demonstracija, bezbjednosne snage uhapsile su gotovo 7.000 ljudi. Više stotina ljudi je povrijeđeno. Najmanje tri demonstranta su poginula. Samo juče je tokom protesta uhapšeno 180 ljudi.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: