Europol u globalnoj akciji protiv kriminalnih grupa uhapsio više od 800 ljudi

Policijska agencija Evropske unije uhapsila je više od 800 ljudi u velikoj akciji protiv kriminalnih organizacija, koristeći kriptirane komunikacijske mreže, objavio je Europol.

Nekoliko “velikih akcija provođenja zakona izvedeno je proteklih dana u 16 država, što je rezultiralo s više od 700 pretresa domova i više od 800 uhićenja”, navedeno je u saopštenju ove policijske agencije.

Tokom operacija zaplijenjeno je oko osam tona kokaina, 22 tone kanabisa, dvije tone sintetičkih droga, 55 luksuznih vozila te novac i kriptovalute u vrijednosti od 48 miliona američkih dolara.

Europol je operacije izveo uz podršku 16 država i u saradnji sa Federalnim istražnim biroom (FBI), Nacionalnom policijom Nizozemske, Policijskom upravom Švedske i američkom Upravom za borbu protiv droga (DEA).

Zamjenik izvršnog direktora Europola Žan Filip Lekuf rekao je da je ovo bila vrlo važna i uspješna akcija.

“Ova akcija predstavlja izuzetan uspjeh vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, Švedskoj, Nizozemskoj, Australiji, Novom Zelandu i ostalim evropskim članovima Operativne radne grupe”, kazao je Lekuf.

Mreže organiziranog kriminala sve se više oslanjaju na šifrirane komunikacijske platforme kako bi obavile svoje kriminalne poslove.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: