Lideri EU danas razgovaraju o planu privrednog oporavka

Prvi sastanak lidera Evropske Unije od početka pandemije koronavirusa održat će se danas u Briselu, a razgovarat će se o potencijalnom ekonomskom i privrednom oporavku.Međutim među državama članicama postoje neslaganja u vezi s paketom pomoći privredi, a prijepori nastaju oko sume od 750 milijardi eura, piše BBC. Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila ja na neslaganja, ali i naglasila da se paket finansijske pomoći Uniji treba usvojiti do septembra.

Također, potreban je dogovor i oko sedmogodišnjeg budžeta vrijednog 1.07 triliona eura.

Španija i Italija kao zemlje koje su se suočile s najmnogobrojnijim ljudskim žrtvama glavna su izvozna tržišta Njemačke, koja je, uz Francusku, predložila fond od 500 milijardi eura bespovratne podrške, odnosno poklona najugroženijim članicama.
Ipak, bogate zemlje poput Holandije, Austrije, Švedske i Danske žele kontrolu nad podjelom novca, te naglašavaju da se protive načelu pružanja pomoći u vidu bespovratnih poklona, a ne u vidu kredita.

Ukoliko bi se južne zemlje suočile s recesijom, premijer Italije Giuseppe Conte upozorava da bi takav scenarij iznjedrio tešku recesiju i ostalim državama članicama.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: