Najbliži Trumpovi saradnici u Bijeloj kući će među prvima primiti Pfizerovu vakcinu

Visoki članovi Trumpove administracije bit će među prvima koji će se vakcinisati protiv koronavirusa u SAD-u, a očekuje se da neki od zaposlenika Bijele kuće već ove sedmice prime Pfizerovu vakcinu.U nedjelju je, obraćajući se javnosti, odlazeći američki predsjednik Donald Trump kazao da će rana vakcinacija biti ponuđena samo u određenim slučajevima.

Pfizer vakcina nudi do 95 posto zaštite protiv koronavirusa, a američki regulatori su je u petak proglasili sigurnom.

Prva tri miliona doza vakcine se trenutno distribuiraju na desetine lokacija u svih 50 saveznih država širom SAD-a.

Među prvima koji će primiti prve doze vakcina nalaze se zdravstveni radnici i starije osobe.

Zaraza, ali i smrtni slučajevi zbog posljedica koronavirusa, svakodnevno naglo rastu još od novembra u SAD-u, a u subotu je zabilježen najveći broj preminulih na dnevnom nivou i to od 3.309.

Zbog toga se uvođenje vakcine smatra prekretnicom u pandemiji od koje je do sada u SAD-u preminulo skoro 300.000 osoba.

U Velikoj Britaniji već danima traje masovna vakcinacija, a osim u SAD-u, hitna upotreba Pfizerove vakcine je odobrena i u Kanadi, Bahreinu i Saudijskoj Arabiji.

Kada je riječ o vakcinisanju članova Bijele kuće, neke od prvih vakcina će biti rezervisane za bliske Trumpove saradnike, tačnije, one koji rade u njegovoj neposrednoj blizini.

Nakon toga, vakcine će biti ponuđene svim zvaničnicima Bijele kuće, Kongresa i Vrhovnog suda.

Jedan neimenovani zvaničnik je kazao da će vakcinisanje osigurati to da vlada može “nastaviti osnovne operacije bez prekida”.

“Stanovnici SAD-a trebaju imati povjerenja u primanje iste vakcine kojom će biti vakcinisani i visoki zvaničnici američke vlade, a sve prema savjetu stručnjaka za javno zdravstvo i rukovodstva nacionalne sigurnosti”, kazao je John Ullyot iz Nacionalnog sigurnosnog vijeća.

Kasnije u nedjelju Trumo je na Twitteru pojasnio da bi uposlenici Bijele kuće trebali primiti vakcinu nešto kasnije, osim u slučajevima prijeke potrebe, piše CNN.

On je i sam u novembru prebolovao koronavirus nakon liječenja u bolnici.

“Nije mi predviđeno da budem vakcinisan, ali radujem se tome što ću to učiniti u odgovarajuće vrijeme”, napisao je Trump.

Osim Trumpa, u Bijeloj kući je bio zabilježen niz zaraza gdje se nekoliko starijih službenika i zvaničnika testiralo pozitivno na koronavirus.

Među ovim najavama nije bilo jasno hoće li novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris te članovima njihovog tima biti ponuđene rane vakcine.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: