Njemačka: Slabi podrška konzervativcima Angele Merkel

Podrška konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel najniža je u proteklih godinu dana, rezultati su posljednjih anketa.

Rezultati anketne agencije “Forsa”, pokazuju da je podrška Hrišćansko demokratskoj uniji (CDU) koja na savezne izbore izlazi bez Merkelove i njihovoj sestrinskoj partiji Hrišćansko socijalističkoj uniji (CSU) pala za četiri odsto na 29 odsto.

To je najniži nivo od početka pandemije virusa korona u Njemačkoj i uslijedio je nakon teških poraza ovih stranaka na izborima održanim tokom vikenda u dvije pokrajine.

Zelenima je podrška porasla za tri odsto na 21 odsto, dok je podrška ostalima ostala nepromijenjena. Podrška Socijaldemokratskoj stranci (SPD) koja je koalicioni partner sa CDU je nepromijenjena – 16 odsto.

Veliki broj Nijemaca nezadovoljan je zbog sporog programa vakcinacije koji se suočava sa novim problemom zbog suspenzije doza firme “AstraZeneka”.

Broj zaraženih je u porastu neposredno nakon što su ublažene određene restriktivne mjere.

Zamjenik lidera stranke Slobodne demokrate Volfgang Kubicki smatra da Merkelova treba da otpusti neke od ministara.

“Preostalo je samo nekoliko mjeseci do izbora i promjena Jensa Špana na mjestu ministra zdravlja pomogla bi u ustanovljavanju novog povjerenja stanovništva u državu”, naglasio je Kubicki, koji smatra da bi i ministar finansija Peter Altmajer trebao da ode sa te funkcije.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: