Pfizer potvrdio 95-postotnu efikasnost vakcine protiv korona virusa

Finalna analiza Pfizerove i BioNTechove vakcine protiv koronavirusa je pokazala da njena učinkovitost iznosi čak 95 posto, objavile su ove kompanije. Uvjeravaju da nema razloga biti zabrinut za sigurnost vakcine.

“Vakcina je jednako efikasna kod svih dobnih, rasnih i etničkih grupa ljudi. Kod osoba starijih od 65 godina učinkovitost je iznosila više od 94 posto”, poručili su iz navedenih kompanija.

Eksperimentalni naziv za vakcinu je BNT162b2, dok su proizvođači naglasili da nezavisno tijelo nadgleda rezultate testiranja i nuspojave vakcine. Potcrtali su da do sada nisu uočili ozbiljnije probleme koji bi mogli dovesti u pitanje vakcinu.

Istaknuto je da bi blaže nuspojave mogle osjetiti starije osobe. Pfizer i BioNTech će od američke vlasti tražiti da im odobri hitnu upotrebu vakcina, prenosi CNN.

Podsjećamo, iz Moderne su u ponedjeljak, 16. novembra, objavili da je njihova vakcina učinkovitija od one koju razvijaju Pfizer i BioNTech. Samo sedam dana ranije iz Pfizera i BioNTecha su naveli da efikasnost njihove vakcine iznosi 90 posto.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: