Pfizer vakcina protiv koronavirusa odobrena u SAD-u za djecu od pet do 11 godina

Američka Agencija za hranu i lijekove u petak je odobrila korištenje Pfizerove vakcine protiv koronavirusa za djecu uzrasta od pet do 11 godina, što je potez koji će vakcine učiniti dostupnim za 28 miliona djece u SAD-u.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti moraju se potpisati prije nego što se vakcine mogu distribuirati. Zakazana je sjednica savjetodavnog odbora za reviziju pedijatrijskih doza sljedeće sedmice i očekuje se da će ih brzo staviti za javnu distribuciju.

“Kao majka i ljekar znam da su roditelji, staratelji, školsko osoblje i djeca čekali današnje odobrenje. Vakcinacija mlađe djece protiv Covid-19 približit će nas povratku osjećaju normalnosti”, rekla je vršiteljica dužnosti povjerenika FDA Janet Woodcock u izjavi.

Odobrenje FDA, koje se očekivalo, uslijedilo je nakon što je Savjetodavni odbor Agencije za vakcine i srodne biološke proizvode u utorak velikom većinom glasova podržao manju dozu Pfizer vakcine za malu djecu.

Kompanija je saopćila da je njena mala doza vakcine za djecu, koja predstavlja trećinu doze koja se daje odraslima, više od 90 posto efikasna u prevenciji simptomatske infekcije. Također, se navodi da se da vakcinu dobro podnose mala djece.

Mnogi roditelji kažu da su nestrpljivi da vakcinišu svoju djecu jer su škole sada otvorene širom SAD-a, a delta varijanta koronavirusa dovodi do porasta slučajeva zaražene djece.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: