SAD zatvorio generalni konzulat u kineskom Chengduu

Sjedinjene Američke Države (SAD) se, prema uputama kineskih vlasti, zatvorile konzulat u kineskom gradu Chengduu.

U saopćenju iz američkog State Departmenta navedeno je kako su sve aktivnosti u generalnom konzulatu u Chengduu obustavljene u 10:00 sati po lokalnom vremenu.

Navedeno je također kako su razočarani odlukom Komunističke partije Kine (KPK).

Centralna kineska televizija (CCTV) objavila je da je u 06:18 sati po kolanom vremenu uklonjena američka zastava na zgradi konzulata.

Oko zgrade okupile su se na stotine osoba, a policija je poduzela visoke mjere sigurnosti.

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da su, nakon što su američki diplomati zatvorili konzulat u 10.00 sati, kineske vlasti ušle na ulazna vrata zgrade i preuzele konzulat.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države naredile su 22. jula zatvaranje kineske diplomatske misije u Houstonu, u saveznoj državi Teksas, u roku od 72 sata. Kao razlog za ovu odluku američka administracija navela je da je kineski konzulat služio kao “centar za špijunažu i krađu intelektualnog vlasništva”.

Potom je Kina u petak naredila SAD-u da zatvori Generalni konzulat u gradu Chengdu na jugozapadu Kine.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Kine navodi se da je licenca Generalnog konzulata SAD-a u Chengduu poništena nakon što su američke vlasti 22. jula izdale naredbu da se zatvori Generalni konzulat Kine u Houstonu. 

Izvor: ftv

Vezane vijesti: