Sjedinjene Američke Države zvanično napustile WHO

Trumpova administracija uputila je pismo Kongresu i UN-u u kojem je navela da se SAD i službeno povlače iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zbog njenog postupanja s pandemijom koronavirusa što je okarakterisano kao dramatičan potez koji bi mogao preoblikovati javno zdravstvenu diplomatiju.The Washinghton Post piše da je ova obavijest dostavljena na ruke generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, rekao je visoki dužnosnik Trumpove administracije koji je želio ostati anoniman jer pismo još nije objavljeno.

Prema uslovima zajedničke rezolucije koju je Kongres usvojio 1948. godine, SAD moraju dati pismeno upozorenje i platiti organizaciji dugovanja kako bi izašle iz nje.

Još nije jasno može li Trump povući SAD iz organizacije i sredstva bez odobrenja Kongresa. Kada je prvi put zaprijetio o povlačenju, demokratski zakonodavci su tvrdili da je to zakonito i da ne odobravaju.

Senator Robert Menendez je na Twitteru objavio da je Kongres također obaviješten o ovoj odluci.

Odluka da se iz WHO-a povuku usred pandemije stavlja SAD u sukob s tradicionalnim saveznicima.

“Imamo mnogo saveznika za poboljšanje odnosa s WHO-om, ali nemamo ih u napuštanju ove organizacije. Postoji svaki podsticaj da ostanete i učinite WHO efikasnijim. To gubimo ako se povučemo čak i na određeno vrijeme. Nadam se da ćemo se osvijestiti”, kazao je američki ambasador koji je do 2017. godine bio pomoćnik sekretara za globalna pitanja u Odjelu za zdravstvo i ljudske usluge.

Odluka o povlačenju dolazi nakon višemjesečnih kritika i prijetnji američkog predsjednika.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: