U Italiji počelo najveće suđenje mafiji u posljednjih nekoliko desetljeća

Najveće suđenje mafiji u Italiji u više od tri decenije, počelo je danas  procesuiranjem stotina članova mafijaške grupe ‘Ndrangheta iz južne italijanske regije Kalabrija.

Očekuje se da će suđenje trajati do dvije godine jer će se voditi proces protiv više od 350 osumnjičenih članova kriminalne grupe, optuženih za ubistvo, iznudu, trgovinu drogom i pranje novca.

Trebalo bi svjedočiti više od 900 svjedoka protiv osumnjičenih članova ‘Ndranghete.

Za masovno suđenje u Kalabriji, koja je bila epicentar zločina za naoružanu ‘Ndranghetu, izgrađen je poseban bunker visoke sigurnosti.

Ovo je najveće suđenje protiv kriminalnih grupa od procesa koji je trajao od 1986. do 1992. godine u Palermu, gdje su sicilijanski tužioci na optuženičku klupu stavili gotovo 500 navodnih članova mafije Cosa Nostra.

Tiho razvijana među kalabrijskim planinama i osamljenim selima, ‘Ndrangheta je postala jedna od najvećih i najsmrtonosnijih mafija organiziranog kriminala na svijetu, zasjenivši nekada moćniju Cosa Nostru.

Suđenje je uglavnom usredotočeno na moćnu porodicu Mancuso, za koju se vjeruje da kontrolira veliki dio mafijaške grupe.

Suđenje uključuje i nekoliko političara, policajaca i državnih službenika, koji su također optuženi da pomažu grupi ‘Ndrangheta na različite načine, što ilustruje snažne veze između kriminalnih grupa i državnih zvaničnika.

U najvećoj akciji u posljednjih 20 godina, na području Kalabrije, na jugu Italije, u septembru 2019. godine uhapšene su 334 osobe, uključujući bivše parlamentarce, advokate i državne službenike.

Radilo se o akciji koja je pokrenuta protiv članova ‘Ndrangheta koja je djelovala u Italiji, posebno u Vibo Valentiji, ali i van granica zemlje. Optužnice su podignute zbog osnovane sumnje za razne počinjene kriminalne radnje.

U akciji u Italiji učestvovalo je 2.500 pripadnika sigurnosnih snaga, a bilo je hapšenja i u Njemačkoj, Švicarskoj i Bugarskoj, uz podršku lokalne policije.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: