MARKETING

TABUTI S POSMRTNIM OSTACIMA 50 ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI ISPRAĆENI ISPRED PREDSJEDNIŠTVA BIH

Tabuti s posmrtnim ostacima 50 žrtava genocida ispraćeni su danas ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje su im brojni zvaničnici, ali i građani Sarajeva odali počast.

Među zvaničnicima koji su stigli ispred Predsjedništva bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, lider SDA Bakir Izetbegović, reis Husein Kavazović, delegat u Domu naroda Denis Bećirović, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy, članovi Vlade KS te brojni drugi kantonalni, federalni i državni zvaničnici.

Tokom ispraćaja, medijima se obratio Džaferović te se osvrnuo na donošenje zakona o zabrani negiranja genocida.

“Ovo se odvija u uslovima kada je donesen zakon o zabrani negiranja genocida i kada je on počeo davati rezultate. Vidljivo je da je drastično smanjeno negiranje genocida i zločina. To je veoma važan iskorak za budućnost BiH i regije. Nastavit ćemo se boriti za istinu i pravdu i nikada od toga nećemo odustati”, rekao je Džaferović.

Također, naglasio je kako svi odgovorni za genocid u Srebrenici moraju odgovarati.

“To što se dogodilo u Srebrenici je bila industrija smrti u kojoj je učestvovao ogroman broj nalogodavaca i izvršilaca. Samo mali broj je odgovarao. Svi moraju odgovarati i nećemo se proći dok to ne bude tako”, poručio je Šefik Džaferović.

Tužna povorka krenula je u ranim jutarnjim satima iz Visokog, a Zamjenik direktora JKP “Gradska groblja” Visoko Kenan Karavdić je u izjavi za Klix.ba je ranije naglasio kako je sve spremno za ispraćaj.

“Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava su pripremljeni za posljednji ispraćaj prema Potočarima. Ovih dana do 8. jula se obavlja suhi gasul ili tejemum, a izmjena je da ćemo ove godine s tužnom povorkom krenuti 8. jula, a ne 9. jula kako je to bilo ranijih godina. Tabuti će biti prevezeni u kamionu, a ne u kombijima kako je to bilo prošle godine, s obzirom da imamo 50 identifikovanih tijela koja će smiraj pronaći u Potočarima ove godine”, kazao je Karavdić.

Tokom dana, kolona bi trebala stići u Potočare, a ukop će biti obavljen 11. jula na godišnjicu genocida u Srebrenici.

Među 50 identifikovanih najstariji je Husein Krđić koji je rođen 1936. godine, a smiraj će naći i tri dječaka koji su ubijeni kao maloljetnici i to Salim (Idriz) Mustafić 1979. godište, Elvir (Hasan) Muminović 1978. godište te Vahid (Nuris) Smajlović rođen 1978. godine.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo