MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Trump tvrdi da neće zatvarati zemlju u slučaju drugog vala pandemije

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da u slučaju drugog vala pandemije koronavirusa ne namjerava ponovo zatvoriti zemlju niti pokušati uvesti karantin.”Nastojat ćemo ugasiti vatru, ali nećemo zatvarati zemlju”, kazao je Trump prilikom posjete fabrici Ford u Michiganu, piše CNBC.

Trump je ranije govorio kako postoji mogućnost da će koronavirus ipak biti uništen iako su mnogi zdravstveni stručnjaci, uključujući i one iz Trumpove administracije, istakli da će se on najvjerovatnije nastaviti širiti i kada nastupi jesen i zima te da će nastupiti veća borba nakon što započne sezona gripe koja je karakteristična za taj period.

Anthony Fauci direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i član radne grupe za koronavirus u Bijeloj kući kazao je ove sedmice da nije potrebno sumnjati u to da će biti novih valova zaraze koronavirusom.

“Virus neće nestati jer je on visoko prenosiv i sve dok je ta činjenica prisutna, postoji opasnost od ponovnog izbijanja pandemije”, pojasnio je Fauci.

Trumpova najava je uslijedila istovremeno s ublažavanjem restriktivnih mjera koje poduzima 50 američkih saveznih država, među kojima one s republikanskim vodstvom vrše pritisak za što bržim ponovnim pokretanjem zemlje, dok one s demokratskim vodstvom traže više opreza prilikom smanjenja restrikcija.

Dužnosnici javnog zdravstva upozorili su na prebrzo ublažavanje mjera ističući da bi to moglo voditi pojavi drugog vala virusa na jesen i zimu. Među njima raste strahovanje da neće ovisiti o političkoj ili javnoj volji hoće li mjere karantina ponovo biti potrebne.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa