MARKETING

Turković zatražila da se od viška prikupljenih prihoda pomogne građanima tokom krize

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković zatražila je od nadležnih institucija Vijeća ministara BiH da, u saradnji sa entitetskim vladama, hitno izrade plan i mjere za ublažavanje posljedica energetske krize i inflacije.

“Građani Bosne i Hercegovine već sedmicama trpe teške ekonomske udare i posljedice globalne energetske krize. Država mora imati odgovor te zajedno sa nadležnim institucijama drugih nivoa izraditi plan kako ublažiti te posljedice. Rast prihoda na jedinstveni račun zbog inflacije stvara osnovu i kapacitet da država reagira u skladu sa zakonom, nadležnostima i potrebama”, navela je Turković.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci mjeseca 2022. godine veći su za 739 miliona KM ili 23,88 posto u odnosu na isti period 2021. godine, podsjetila je.

“To znači da je država, uglavnom, na bazi rasta cijena energenata i druge robe, prihodovala više od 700 miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine. Potrebno je razmotriti donošenje hitnih odluka kako da se višak prihoda iskoristi za planiranu i sistemsku podršku građanima i privredi u borbi sa poljedicama ekonomske krize”, smatra Turković.

Traži da stručna tijela Vijeća ministara BiH i drugih institucija, u saradnji sa entitetskim vladama, Svjetskom bankom te drugim međunarodnim institucijama koje su već ponudile pomoć, izrade analizu, a potom strategiju i plan.

Višak prihoda koji je prikupljen od građana i privrede, smatra, ne smije biti utrošen samo u tekuću potrošnju.

“Dio sredstava neophodno je reinvestirati u projekte energetske diverzifikacije i smanjenja energetske ovisnosti od jednog isporučioca. Višak prihoda dolazi direktno od poreskih obveznika i država je obavezna vratiti ih građanima kroz direktnu, ciljanu i sistemsku podršku te investicije u općem interesu”, zaključila je Turković.

IZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo