MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U Emiratima će radna sedmica trajati četiri dana, vikend počinje u petak u podne

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata saopćili su u utorak da će od sljedeće godine preći na četverodnevnu radnu sedmicu s vikendom od petka do nedjelje, kako bi bolje uskladili svoju ekonomiju sa svjetskim tržištima.

Zaljevska država koja proizvodi naftu, regionalno trgovačko i turističko središte, sada ima vikend od petka do subote, a od 1. januara 2022. godine vikend bi počinjao u petak u podne, a završavao u nedjelju, piše Reuters.

UAE su u protekloj godini poduzeli mjere kako bi svoju ekonomiju učinili privlačnijom stranim ulaganjima i talentiranim kadrovima u vrijeme sve većeg ekonomskog rivalstva sa susjednom Saudijskom Arabijom.

Radna sedmica za vladine institucije počet će u ponedjeljak i završiti u petak u 12 sati, prije džume, navodi se u saopćenje vlade, dodajući da bi se time poboljšala ravnoteža između poslovnog i privatnog života zaposlenih.

Vlasti smatraju da će taj potez osigurati lakše finansijske, trgovinske i ekonomske transakcije sa zemljama koje slijede vikend od subote do nedjelje, olakšavajući jače međunarodne poslovne veze i prilike za hiljade multinacionalnih kompanija sa sjedištem u UAE.

Mohammed Ali Yasin, izvršni direktor za strategiju u Al Dhabi Capitalu, rekao je da bi finansijski sektor imao koristi od mogućnosti istovremenog poravnanja plaćanja s razvijenim tržištima, a od toga će profitirati turistička industrija.

“To bi mogao biti dobar eksperiment za druge zemlje u regiji”, rekao je.

Petak je praznik i neradni dan u mnogim pretežno muslimanskim zemljama.

Monica Malik, ekonomistica u Abu Dhabi Commercial Bank, rekla je kako očekuje da će mnoge kompanije iz privatnog sektora u UAE-u pratiti vikend od subote do nedjelje, opisujući taj potez kao vrlo značajan razvoj vezan za nedavne reforme.

UAE su liberalizirali zakone koji se odnose na vanbračnu zajednicu prije braka, zakone o alkoholu i ličnom statusu uz uvođenje dugoročnih viza kao načina za privlačenje i zadržavanje talentiranih kadrova i poticanje većeg broja kompanija na ulaganja.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa