MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U Francuskoj počeo generalni štrajk, možda najveći u historiji

U Francuskoj je danas počeo masovni štrajk kojim članovi skoro svih sindikata iz javnog sektora prekidaju rad i izlaze na proteste protiv planova predsjednika Emmanuela Macrona da revidira penzioni sistem.

Nakon protesta “žutih prsluka” koji su počeli prije godinu dana, uposlenici u brojnim sektorima u Francuskoj najavili su stupanje u štrajk na neodređeno vrijeme kao reakciju na reformu oko penzionisanja koju je pokrenula administracija Macrona.
U Parizu je raspoređeno 6.000 policajaca koji će obezbjeđivati ulice glavnog grada Francuske, budući da se očekuju masovne demonstracije širom grada. 

Eiffelov toranj i Muzej Louvre upozorili su na moguće zatvaranje, hoteli su gotovo prazni, a mnogi turisti i gosti su otkazali svoj dolazak u jednu od najposjećenijih zemalja svijeta. 
Očekuje se da će na stotine hiljada građana širom Francuske izaći na ulice, a u Parizu je planirano okupljanje na gradskoj željezničkoj stanici Gare de l’Est, odakle se će nastaviti kretati prema Trgu nacije. Zabranjeno je okupljanje na aveniji Champs-Elysees, oko predsjedničke palate, parlamenta i katedrale Notre Dame.

Predsjednik Emmanuel Macron je privremeno otkazao sve inostrane posjete kako bi se fokusirao na rješavanje problema koji će biti prouzrokovani današnjim štrajkom.

federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa