U naselju Todorovska Čelinja stavljena u pogon nova linija za pčelare

Velikokladuško udruženje pčelara “Krajiška pčela” jučer je zvanično pustilo u pogon nabavljenu liniju za proizvodnju satnih osnova za članove udruzenja, a koja je nabavljena putem projekta PCU IFAD-a pod nazivom projekta “Pokretanje proizvodnje meda za povećanje konkurentnosti na selu i smanjenje siromaštva”. Radi se o završnoj fazi projekta čija je ukupna vrijednost 185.000,00 KM uključujući 50 start paketa za pčelare početnike. Pčelari će od vlastitog voska moći vršiti preradu istog i dobiti finalni proizvod kao satnu osnovu za vlastite potrebe a sa tim smanjiti troškove proizvodnje. Linija je instalirana u Todorovskoj Čelinji, kod člana Udruženja pčelara Arifa Alibegića.


Jučerašnjem svečanom početku rada pogona bio prisutan i federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić sa saradnicima, a ispred IFAD-a prisustvovao je koordinator Smail Toromanović.
Ministar je izrazio zadovoljstvo sa realizavijom ovog vrijednog projekta, a predstavnici Udruženja su se zahvalili na suradnji i pomoći pčelarima, te su zatražili da se u narednom periodu zbog rasta cijena, poveća federalni poticaj kao i kapitalna ulaganja za pčelarstvo.
Na samom kraju, predsjednik Udruženja Nisvet Mujanović, se zahvalio na posjeti a posebno onima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. Današnjoj svečanosti nije prisustvovao niko od predstavnika lokalne vlast, a kako su rekli iz Udruženja za ovaj projekat nisu dobili, nikakva sredstva od Općine.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo