MARKETING

U neizvjesnoj borbi za premijera Velike Britanije ostala još tri kandidata

Nakon jučerašnjeg glasanja članova britanskog parlamenta iz reda Konzervativne partije u borbi za novog lidera partije i premijera Veike Britanije ostala su tri kandidata – Rishi Sunak, Penny Mordaunt i Liz Truss.

U posljednjem održanom krugu glasanja, Sunak je prikupio podršku 118 članova parlamenta iz reda konzervativaca, Mordaunt 92, a Truss 86. Iz borbe je otpala Kemi Badenoch koja je imala podršku 59 konzervativaca.

Ukupno gledajući u ovom krugu glasanja Sunak je dobio naklonost dodatna dva torijevca, Mordaunt je privukla 10 novih glasova, Truss 15, a Badenoch jedan novi glas.

U srijedu će se održati posljednje glasanje koje će eliminisati jednog od kandidata. Nakon toga u toku augusta poštom glasati će članstvo Konzervativne partije, njih oko 200.000 i petog septembra će biti poznato ime novog britanskog premijera.

Istraživanje koje je proveo YouGov na 725 članova Konzervativne partije sugerisalo je da bi u konačnom obračunu Sunak bio poražen i od Mordaunt i od Truss. Istraživanje je pokazalo da bi u glasanju Mordaunt pobjedila Sunaka sa 51 posto glasova nasuprot 37, a Truss čak i sa većom razlikom od 54 posto nasuprot 35 posto glasova.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo