MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U NJUJORKU DANAS POČINJE GENERALNA DEBATA SKUPŠTINE UN

  • Svjetske vođe od danas će se, jedan za drugim, obraćati na Generalnoj debati 77. zasjedanja Generalne skupštine UN, u vrijeme kada je svijet zahvaćen klimatskim katastrofama, prehrambenom nesigurnosti, ratovima, a same UN prolaze kroz duboke podjele. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović Generalnoj skupštini UN obratiće se sutra.

NJUJORK, 20. 09. septembra – Tokom jedne sedmice oko 150 šefova vlada i država iz cijelog svijeta treba da se obrati na tom velikom godišnjem diplomatskom skupu koji se održava uživo, poslije dvije godine pandemije Covid-19.

Tradicionalno, prvog dana Debate prvo govori predstavnik Brazila i zatim američki predsjednik, čelnik zemlje gdje je sjedište UN. Međutim, izuzetno ove godine, kao što je bilo u vrlo rijetkim slučajevima u prošlosti, predsjednik Džozef Bajden, koji je juče prisustvovao sahrani britanske kraljice Elizabete Druge, pomjerio je obraćanje za srijedu. Njegovo mjesto će uzeti predsjednik Senegala Maki Sal.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš obratiće se na otvaranju 77. Generalne skupštine i “neće zaslađivati stvari”, rekao je njegov portparol Stefan Dižarik, navodeći da će šef UN oslikati sliku svijeta u kome geopolitičke podjele “sve dovode u opasnost”.

“Okupljamo se u trenutku velike opasnosti za svijet”, rekao je Gutereš juče nabrajajući sukobe i klimatske katastrofe, podjele, siromaštvo, nejednakost i diskriminaciju.

Kada je riječ o opasnostima, ruska invazija na Ukrajinu biće u centru ove diplomatske nedjelje na visokom nivou, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govoriće u srijedu putem video-veze. Za takvo obraćanje bila je potrebna posebna dozvola zemalja članica pošto po propisima svi čelnici treba da se obrate uživo.

Zemlje na jugu se sve više groze toga što Zapad koncentriše pažnju na Ukrajinu. Oni žele da se svijet koncentriše i da nastoji da okonča sukobe u Tigraju, u Siriji, i drugdje u svijetu.

U nastojanju da odgovore na zabrinutost nekih zemalja, Amerikanci i Evropljani danas organizuju sastanak na visokom nivou o prehrambenoj bezbjednosti, koja je dovedena u pitanje kao posljedica ukrajinskog rata.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji će govoriti danas na Generalnoj debati, insistiraće na potrebi da se spriječi podjela između zemalja sjevera i juga, saopštila je Jelisejska palata. Makron će organizovati večeru sa tom temom sa više drugih vođa.

Očekuje se da će u Guterešovom obraćanju važno mjesto imati klimatska kriza. Jedan od Guterešovih prioriteta je borba za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i posebno emisije proizvođača fosilnih goriva.

Danas će, pored brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara, takođe govoriti turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan, japanski premijer Fumio Kišida i njemački kancelar Olaf Šolc.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi takođe je u Njujorku na svojoj prvoj Generalnoj skupštini i nuklearno pitanje bi moglo ponovo da bude tema rasprava.

Ove sedmice će biti i nekih upečatljivih izostanaka, posebno ruskog i kineskog predsjednika Vladimira Putina i Si Đinpinga.

IZVOR: RTV USK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa