MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U novom sukobu u zatvoru u Hondurasu 18 mrtvih

Najmanje 18 osoba ubijeno je u sukobu u zatvoru u centru Hondurasa, dva dana nakon oružanog okršaja zatvorenika u zatvoru na sjeveru zemlje u kome je poginulo isto toliko ljudi, rekao je portparol vojske. Novi sukob zatvorenika “vatrenim oružjem, noževima i mačetama” izbio je juče u zatvoru El Porvenir 60 kilometara sjeverno od glavnog grada Tegusigalpe. Potporučnik Hose Koeljo rekao je da je pored 18 mrtvih i dvoje povrijeđenih.

U noći od petka na subotu u sukobu među zatvorenicima u zatvoru u mjestu Tela, 200 kilometara sjeverozapadno od Tegusigalpe, također je bilo 18 mrtvih, kao i 16 ranjenih.

Ova dva zatvorska masakra dogodila su se neposredno pošto je predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernandes ukazao na potrebu da se zaustavi talas ubistava u zatvorima i 17. decembra naredio policiji i vojsci da preuzmu potpunu kontrolu nad 27 zatvora u zemlji, gdje je “natrpano” više od 21.000 zatvorenika.

Savezna vlada proglasila je vanredno stanje u cijelom zatvorskom sistemu a civilni zvaničnici su suspendovani. Posebna komisija formirana je da pokuša da iskorijeni korupciju i nasilje u zatvorima.

Predsjednik je donio tu odluku tri dana pošto je jedan zatvorenik ubio pet članova bande Mara Salvatrucha (MS-13) u zatvoru sa visokim obezbjeđenjem La Tolva, oko 40 kilometara istočno od glavnog grada. Dan prije toga ubijen je Pedro Idelfonso Armas, direktor glavnog zatvora koji ima jako obezbjeđenje.

Izvor. ftv

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa