MARKETING

U postupku obrade oko 20.000 prijava birača za glasanje van Bosne i Hercegovine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) saopćila je da je u postupku obrade oko 20.000 prijava birača za glasanje van zemlje. Za predstojeće izbore u oktobru, putem aplikacije “e-Izbori” nalog je otvorilo oko 88.000 osoba, od kojih oko 10.000 nije završilo postupak prijave, o čemu su dva puta obaviješetni, te pozvani da završe postupak prijave jer, u suprotnom, neće biti razmatrane, navodi se u saopćenju CIK-a.

Putem telefaksa zaprimljeno je oko 1.400 pošiljki koje su u obradi, odnosno postoji mogućnost da ima duplih prijava, za više osoba u jednoj pošiljci i slično.

IZ CIK-a podsjećaju da je 19. jula 2022. godine u ponoć istekao rok za podnošenje prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine, te dodaju kako će birači kojima se prijava obrađuje nakon 19. jula i čija prijava sadrži nedostatke biti obaviješteni na e-mail da u roku od dva dana od dana prijema obavještenja otklone nedostatke u prijavi.

U obavještenju će biti napomena da će tu mogućnost imati samo jednom u okviru ta dva dana i da prije nego što označe rubriku “pošalji zahtjev” provjere da li su otklonili nedostatke. Nakon jedne pružene prilike za otklanjanje nedostataka, njihov nalog će biti “zaključan”. 

CIK u ovom trenutku, dok još traje obrada prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine, ne može objaviti precizne podatke o broju prijava koje ispunjavaju ili ne ispunjavaju uslove, kao ni statistike po državama i druge statistike, navodi se u saopćenju.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo