MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U požarima u Australiji poginulo 25 osoba, uginulo više miliona životinja

U požarima koji od septembra bijesne u Australiji dosad je poginulo najmanje 25 osoba, uginulo više miliona životinja, a uništeno oko 2.000 kuća.

Nakon izuzetno teških uslova za gašenje požara, vatrogasci početkom ove sedmice koriste blaže vremenske prilike kako bi stekli kontrolu nad požarima koji ne jenjavaju na jugoistoku Australije. 

Prema prognozama meteorologa, temperature bi u petak ponovo mogle porasti, zbog čega vlasti strahuju od pogoršanja situacije na terenu. 

Najviše objekata uništeno je u državi Novi Južni Vels, oko 1.600. U susjednoj Viktoriji uništeno je oko 200 kuća, a u drugim državama više od 100, prenosi BBC.

Vijeće za osiguranje Australije procijenilo je da je šteta dostigla oko 485 miliona američkih dolara, ali očekuje se da će troškovi znatno porasti.

Vatrogasna služba Novog Južnog Velsa saopštila je da je raspoređeno više od 2.600 ljudi kako bi se pojačale linije na zadržavanju požara dalje od naseljenih područja. 

Početkom ljetnih vrućina u Australiji je počela i sezona požara. Zemlja se suočava s rekordno visokim temperaturama, a prema prognozama meteorologa pred Australcima su još tri izrazito vruća mjeseca.

Katastrofalna situacija s požarima dovela je do toga da vlasti ocijene ovu sezonu najgorom, a pokrenuta je i rasprava o tome da li je konzervativna vlada premijera Scotta Morrisona poduzela dovoljno mjera u vezi s klimatskim promjenama.

Federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa