U Republici Srpskoj najavljeno povećanje plata i penzija

Hoće li plate radnika biti usklađene s rastom troškova života? Nadležni u Republici Srpkoj najavljuju povećanje plata i penzija za deset posto kako bi se ublažio uticaj inflacije i poskupljenja na građane. Iz Vlade Republike Srpske poručuju da će do kraja godine prosječna plata biti hiljadu 200 konvertibilnih maraka (KM), umjesto trenutne od hiljadu 47 KM.

U Republici Srpskoj će od 1. maja za deset procenata biti uvećane penzije, kao i sva boračka i socijalna davanja, tvrde u Vladi Republike Srpske. Od jula će za deset odsto biti veće i plate zaposlenih u javnom sektoru, a zarade bi trebale rasti i u realnom sektoru u koji će biti usmjereno 40 miliona maraka.

RADOVAN VIŠKOVIĆ, predsjednik Vlade Republike Srpske

“Ići ćemo vrlo brzo i sa povećanjem i plata i penzija i svih onih stvari koje će na neki način ublažiti galopirajuću inflaciju za koju mi nismo apsolutno krivi. Ona je tu došla. Ona je tu uvezena. Ona je stvorena na nekom drugom mjestu. Ali, mi svi skupa plaćamo ceh. I mi ćemo zaštititi naše građane u skladu sa našim mogućnostima”.

Sindikalci i penzioneri zadovoljni su najavljenim povećanjima, iako je, poručuju, moglo biti i veće s obzirom na rast prihoda od indirektnih poreza.

RATKO TRIFUNOVIĆ, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske

“Bilo bi dobro da taj procenat bude veći, ali moramo biti realni. Penzioneri bi bili zadovoljni i sa deset procenata u ovom momentu. Pogotovo ako bude donesena odluka da to bude od 1. maja”.

RANKA MIŠIĆ, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske

“To povećanje nije stvarno povećanje. To je samo povećanje da imate kupovnu moć koju ste imali prije poskupljenja, a nemate realno povećanje plata”.

Građani su skeptični da će se povećanjem plata i penzija za deset odsto uspjeti pokriti drastičan rast troškova života.

Ekonomisti smatraju da će rast zarada i penzija ublažiti posljedice inflacije i spriječiti drastičan pad BDP-a. Ipak, gledano na duže staze to ne može riješiti problem.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomista

“Povećanje koje je najavljeno, bar u Republici Srpskoj, za povećanje penzija i plata će pomoći domaćinstvima da lakše iznesu ili prebrode ovu krizu sa rastom cijena osnovnih životnih namirnica i energenata. Ali, to je nešto što se može smatrati relativno kratkoročnom koncepcijom rješavanja problema”.

Prema najavama iz Vlade Republike Srpske, do kraja godine vjerovatno će doći do još jednog povećanja plata i penzija, a ne isključuje se ni mogućnost davanja jednokratnih naknada penzionerima, ukoliko se kriza nastavi.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo