Četverogodišnji mandat obilježila samovolja i netransparentno trošnje budžetskih para

„Nova ekonomija sa novom praksom“ je naziv koncepta sa kojim je aktuelni načelnik Fikret Abdić u jesen 2016. krenuo u četverogodišnji mandat. Na samom kraju ovog mandata svakom objektivnom građaninu je sasvim jasno da ovaj koncept nije uspio, jer danas imamo situaciju da je za ovaj koncept zapošljavanja potrošeno oko 10 miliona budžetskih sredstava , a javno preduzeće koje je nosilac tog razvoja se nalazi u nezavidnoj financijskoj situaciji . Ovo stanje pokazuje nedavno objavljeni Izvještaj o financijskoj reviziji Komunalija, a iz kojeg se vidi da preduzeće ne posluje ni približno dobro kako se to pokušava prikazati. Sve ono o čemu se proteklih godina govorilo i pisalo ovim Izvještajem je potvrđeno (preko 60% sredstava za plate radnika se obezbjeđuje dotacijom iz budžeta, a tu su i velike obaveze na osnovu kreditnog zaduženja). Svemu ovome treba dodati da tri godine Općinsko vijeće kao osnivač, nije razmatralo Izvještaj ovog javnog preduzeća.

Ono čime se izvršna vlast posebno ponosila u proteklom periodu jeste zavisno društvo Alatuša koje je prošle godine, kako stoji u Izvještaju nezavisnog revizora, poslovalo sa gubitkom od preko 800 000 KM. Ako ovome dodamo i gubitak iz 2018. godine od 250.000 KM, dolazimo do saznanja da je osnivanje ovog poslovnog subjekta potpuni promašaj. Sama činjenica da se je prva djelatnost zasnivala na proizvodnji četki, dovoljno govori o njegovim perspektivama.

U prilog svemu ovome idu i informacije da plate u Komunalijama kasne, a postoje naznake da se  ni doprinosi se ne izmiruju u posljednje vrijeme.

Pored Komunalija i Alatuše, okosnica izvršne vlasti bili su i Udruženje nezaposlenih dioničara, a posljednjih godinu dana i Kladuška zadruga, koji su isto tako od aktuelnog načelnika dobili pozamašna budžetska sredstva.

Na početku samog mandata u kabinetu načelnika bilo je zaposleno i angažirano 9 savjetnika, kancelarije su bile pune savjetnika čak i onih u trećoj životnoj dobi. Danas je kabinet gotovo prazan, a tu obitava jedino Ervin Abdić, koji je ostao i jedini ovlaštenik načelnika, jer je dvoje ostalih ovlaštenika nedavno podnijelo ostavku, kako su rekli, zbog pritisaka koje su trpili u posljednje vrijeme. Iz svega ovoga se vidi da izvršna vlast u velikokladuškoj općini ne funkcionira, otkada se aktuelni načelnik nalazi u pritvoru, a nakon akcije tužilaštva USK u kojoj je bio uhapšen i njegov najbliži saradnik Sulejman Silić.

Za sve ovo što se događalo u posljednje vrijeme, predsjednica Laburista okrivljuje sve druge bez da se zapita ko je kriv za loše poteze koji su napravljeni posljednjih godina. U svojim gotovo svakodnevnim video obraćanjima, Elvira Abdić Jelenović pokušava od sebe, načelnika i cijele porodice napraviti žrtvu, a za krivce imenuje aktuelnog premijera USK, vlasti u Sarajevu, tužilaštvo, sud. Jednostavno pokušava se stvoriti slika da su se svi urotili protiv njih, a oni su nevini i jedini koji misle dobro građanima Velike Kladuše.

Nakon izlaska iz stranke nekoliko uglednih članova, zastupnika i vijećnika, Elvira Abdić Jelenović kreće u uobičajeno blaćenje, vrijeđanje i omalovažavanje. Termin „izdajnici“ je postao sintagma za sve one koji se ne slažu sa njom i percipiraju trenutno stanje na drugačiji način.

Ne treba zaboraviti da se među optuženicima tužilaštva nalazi i sama predsjednica Laburista, koja od dana hapšenja aktuelnog načelnika ne dolazi u Veliku Kladušu.

Kada se od jedne lokalne političke stranke, u svega nekoliko godina, distancira dosta ljudi koji su bili u samom vrhu te stranke, onda bi to trebalo biti crveno svjetlo da se nešto ne radi kako bi trebalo.

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti: