Kladuša je naša: Bijes građana je opravdan, vlasti moraju sazvati hitne sjednice

Jučerašnji incident u mjesnoj zajednici Polje očajnički je čin koji bi morao natjerati vlasti i nadležne da se počnu baviti svojim poslom, a prioritet tog posla mora biti upravljanje migrantskom krizom. Ako do reakcije nadležnih ne dođe ni ovog puta, plašimo se da bi situacija mogla eskalirati u mnogo gorem obliku. Nakon jučerašnjeg incidenta, jedina prava reakcija izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima je sazivanje hitnih i vanrednih sjednica sa migrantskom krizom kao jedinom tačkom dnevnog reda.

Nasilje ne opravdavamo, međutim, bijes je uvijek odgovor ljudi koji se nalaze u očajnoj situaciji i čije probleme niko ne pokušava riješiti. Spontatni protesti koji su se desili nakon incidenta nisu antimigrantski protesti, kako pojedini to pokušavaju imputirati Kladuščanima. Građani Velike Kladuše, čak i sam akter jučerašnjeg incidenta, pokazali su do sada ogromno razumijevanje i empatiju prema izbjeglicama i migrantima. Oni ni sada ne krive migrante, već vlast koja je sav teret migrantske krize prebacila na leđa dvije lokalne zajednice: Velike Kladuše i Bihaća.

Velika Kladuša ne može da se adekvatno nosi sa više od 3000 izbjeglica i migranata, od kojih su dvije trećine bez smještaja, uz vlast koja izbjegava da se bavi ovim pitanjem. Koliko su nadležni organi posvećeni pitanju migrantske krize pokazuje i jučerašnji događaj, kada u stanju povišenih tenzija kako između samih migranata tako i između lokalnog stanovništva i migranata, uprkos tome što su na društvenim mrežama najavljivana presretanja vozila javnog prijevoza, ispred kampa Miral u trenutku zbivanja incidenta nije bilo nijednog policajca.

Podsjećamo da je Vlada USK prije manje od mjesec dana odbila amandman Naše stranke da se rebalansom budžeta osigura dodatnih 900.000 KM za zapošljavanje nedostajućih 30 policajaca u lokalnim zajednicama koje podnose najveći teret migrantske krize. Taj nedostatak se može riješiti i preraspodjelom viška policajaca iz ostalih kantona u USK.
Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti podhitno moraju uspostaviti sistem adekvatnih imigracionih centara ravnomjerno raspoređenih po cijeloj Bosni i Hercegovini i na taj način osigurati da migranti i izbjeglice ne borave na cesti ili u pretrpanim kampovima i nehumanim uslovima u dvije krajiške lokalne zajednice.

Građane Velike Kladuše pozivamo da nastave sa vršenjem pritiska ka nadležnima na civiliziran i zakonom dozvoljen način, uz poštivanje mjera opreza kako bi zaštitili zdravlje sebe i drugih. Stavljamo im se na raspolaganje pri organizaciji i koordinaciji protesta, te apelujemo na njih da odbace svako huškanje, govor mržnje i pozivanje na linč i nasilje koje dolazi sa društvenih mreža.

Istinski krivci za migrantsku krizu nose odijela i kravate i sjede u institucijama vlasti. Njih moramo zajednički, organizovano i dostojanstveno natjerati da se bave poslom za koji su itekako dobro plaćeni.

OO Naša stranka – Kladuša je naša

Vezane vijesti: