Lokalni tim Velika Kladuša organizovao FILMSKO VEČE

Asocijacija Srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH), tačnije lokalni tim Velika Kladuša organizovao je FILMSKO VEČE, u nedjelju 21.06., u prostorijama Alternativnog doma kulture.

Film koji su prikazivali je tematski vezan za rasne razlike. Odnosno, jedna profesorica je dobila razred kojeg su pohađali učenici različitih rasa, te većinom delikventi. Naime, poruka filma je da se na neki način ne sudi ‘knjizi’ po ‘koricama’ te naravno i podstiče ljubav među svima, ukazujući na to da smo svi, na kraju krajeva, ljudska bića.

Nakon filma održali su jednu petnaestominutnu diskusiju sa gledaocima, gdje su uspjeli prokomentarisati neke scene iz filma te ih uspjeli povezati sa sličnim ili čak istim situacijama koje se dešavaju oko nas. Iznenađeni komentarima gledaoca, koji su svjesni nekih situacija, ili čak se našli u istoj ili sličnoj situaciji, gdje se vršila diskriminacija na osnovu vjerskog, rasnog porilekla ili čak na osnovu regije, iz koje dolazimo.
Sam cilj je bio da gledaoci shvate kako se ponijeti u takvim situacijama te koji je najbolji način da to pokušamo izbjeći, a nadamo se da, na osnovu odgledanog filma i diksusije, to i jesu.

Vezane vijesti: