Traži se rješenje za 140 maloljetnika u prihvatnim centrima Bira i Miral

Članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem su sastanku ponovo istakli problem neadekvatnog smještaja maloljetnih osoba bez pratnje u migracionim centrima Bira i Miral.
“Tražimo rješenje, odnosno pomoć u pronalasku adekvatnijeg smještaja za 140 maloljetnika u prihvatnim centrima Bira i Miral. Prethodno smo više od 80 maloljetnika smjestili u centre Borići i Sedra, tako da smo u potpunosti iskoristili sve smještajne kapacitete. Od jučer više nemamo mjesta ni za porodice s djecom, koje ćemo od sada morati vraćati u Ušivak”, izjavila je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Naglašeno je kako se i dalje insistira na zatvaranju prihvatnih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, s obzirom da je riječ o objektima u privatnom vlasništvu i to u gradskim središtima.
“Formirana je grupa koja će prikupiti sav potreban materijal koji će biti upućen prema Kantonalnoj skupštini. Već postoji zaključak o zatvaranju Bire, međutim sada ćemo tražiti konkretne mjere, jer ne smijemo dočekati zimu s ova dva prihvatna centra”, dodala je Ćemalović.

Još jednom je zatražen adekvatniji angažman Vijeća ministara BiH, odnosno koordinacija aktivnosti i pomoć uslijed nekontrolisanog priliva migranata na područje tog kantona.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: