U ADK održana javna diskusija o stanju kulture u Krajini

Danas je u velikokladuškom ADK održana javna diskusija na temu “Kultura u Krajini: Stanje, problemi, perspektiva”. Moderator diskusije bio je Ramiz Huremagić iz Centra za kulturu, umjetnost i društvo “OMAHA” iz Cazina, a učestvovali su  Irma Alićajić iz Kulturnog centra Cazin, Erna Begatović iz Kulturnog centra Bihać i Irfan Hošić iz Centra za savremenu kulturu KRAK iz Bihaća.

Tokom dvosatne diskusije učesnici su se dotakli brojnih problema sa kojima se kultura susreće, nedostatka sredstava za kvalitetne kulturne projekte, a posebno nepravednoj raspodjeli sredstva za kulturu, od strane državnih i federalnih institucija prema Krajini.

Svi učesnici su se složili da bi zbog ovakvog odnosa trebalo napraviti neku vrstu zajedničke Platforme, u koju bi bile uključene sve  institucije i udruženja koja se bave kulturom, a koja se trude obogatiti kulturne sadržaje na području USK. Zajedničko stajalište svih učesnika je da je jedinstveni pristup  kulturnih i javnih radnika neophodan prema svim institucijama, koje evidentno sve više zanemaruju ovaj dio BIH.

Ova javna diskusije jedna je od tri koje će se u naredne dvije sedmice održati u ADK, a sa diskusijama i još nekim planiranim aktivnostima završava se projekat “Povratak u budućnost: Krajina”.

Trend radio

Vezane vijesti: