VAKCINACIJA: UPOSLENICI DOMOVA ZDRAVLJA PRIMILI PRVE DOZE VAKCINA PROTIV INFEKCIJE COVID-19

Uposlenici domova zdravlja koji su direktno vezani za rad sa ljudima koji su oboljeli od koronavirusa u Unsko-sanskom kantonu, primili su prve doze dugo očekivane vakcine. Radi se o AstraZeneca vakcinama, koje su u našoj državi donirane iz Republike Srbije. Prva imunizacija uposlenika je krenula u cazinskom Doma zdravlja još jučer, a nastavljena je i danas. Danas su također prve vakcine protiv infekcije Covid-19 dobili i bihaćki radnici u Domu zdravlja.

Nakon što dobiju vakcinu, ovi ljudi moraju 15-tak minuta provesti u ordinaciji, te u naredna 24 sata obratiti pažnju na eventualne nuspojave. Bihaćkom Domu zdravlja je iz Zavoda za javno zdravstvo dodijeljeno 60 vakcina, namijenjenih prvenstveno za imunizaciju prvenstveno uposlenika koji dolaze u kontakt sa koronavirus pozitivnim pacijentima, krenuvši od medicinskog osoblja, prvenstveno onih zdravstveni radnici iz covid ambulanti, radnici Hitne medicinske pomoći, stomatolozi, laboranti, vozači auta koji prevoze oboljele od covida.

Kladuški Dom zdravlja je dobio 50 vakcina, a 40 zdravstvenih radnika danas je vakcinisano protiv COVID 19. Prvi vakcinisan protiv COVID 19 u Velikoj Kladuši je dr Dinko Keserović.

U cazinskom domu zdravlja vakcinacija je počela još jučer, kao i bihaćke kolege dobili su iz ovog kontingenta 60 doza. Kako nam je potvrdila direktorica ove ustanove, Nedima Zulić ima i nemedicinskog kadra koji ne žele biti vakcinisani. Stoga će kaže vakcinacija biti ponuđena hemodijaliznim pacijentima, ali i kolegama iz privatnih zdravstvenih ustanova. Vakcinacija zdravstvenih radnika tokom slijedeće sedmice će početi u ostalim domovima zdravlja u Kantonu. Sanski Most je dobio 7, Bosanski Petrovac 10 doza, potraživanja krupskog su 60, a bužimskog Doma zdravlja oko 30 vakcina AstraZeneka.

Izvor: rtv usk

Vezane vijesti: