MARKETING

Vatrena stihija u Sloveniji: Noć je bila naporna i stresna, požari su pod kontrolom

Slovenski vatrogasci se i u petak nastavljaju boriti s plamenom na Krasu, jer je u četvrtak kasno poslijepodne buknuo požar kod Cerja.

Teška je noć za svima koji se nose s požarom na goričkom dijelu Krasa. Požarna linija prema Trstelju i dalje je aktivna, a mnogo vatre i dima vidi se i s italijanske strane granice, zbog čega je tokom noći bilo aktivno čak 500 vatrogasaca.

“Požari su pod kontrolom”, kazao je voditelj noćne intervencije, piše 24ur, prenosi Hina.

Kako je rekao Stanko Močnik, noćni voditelj intervencije, bilo je zaista naporno i stresno. Gorjelo je, od sinoć, na nekoliko lokacija, a pojavljivala su se nova žarišta. Bilo je potrebno mnogo pokreta vatrogasnih jedinica, jer je opseg ugroženog područja ogroman.

Najgore je bilo na Cerju, iznad Mirna, te prema Trstelju. Puno je dima. Zahvaljujući naporima više od 500 vatrogasaca koji su tokom noći ostali na terenu, požari su pod kontrolom, zaključio je prvi jutarnji izvještaj Močnik, koji je ujedno i zapovjednik požarišta sjevernog primorja.

Regionalni stab Civilne zaštite za Sjevernu Primorsku saopćio je i da su Krašani i Mirnjani zahvalni vatrogascima i svim službama sistema zaštite i spašavanja koje učestvuju u ovoj intervenciji.

Požari na zapadu Slovenije traju već peti dan, a najrazorniji koji se prije dva dana proširio iz Italije uništio je dosad više od dvije hiljade hektara. Na gašenju najvećeg požara u historiji Slovenije angažirani su vatrogasci iz većeg dijela države, a Italija, Hrvatska, Austrija i Slovačka poslale su u pomoć helikoptere i kanadere.

IZVOR: KLIX. BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo