MARKETING

Virtuelni samit Biden – Putin: Sankcije i ukrajinska kriza

Predsjednici SAD i Rusije Joseph Biden i Vladimir Putin održaće danas virtuelni samit tokom kojeg će putem video linka razgovarati o vojnim tenzijama i drugim pitanjima u Ukrajini.

Američki predsjednik sa Putinom želi da razgovara o raspoređivanju ruskih snaga na granici sa Ukrajinom, prenijela je agencija Reuters riječi neimenovanog izvora iz američke administracije, ali i o strateškoj stabilnosti, cyber bezbjednosti i regionalnim pitanjima.

Biden će još jednom potvrditi podršku SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, rekao je Reutersu neimenovani izvor.

Kako je prenio Glas Amerike, administracija američkog predsjednika razmatrala je sa evropskim partnerima partnerstvo kako bi se uvele dodatne sankcije Rusiji.

Istovremeno, zvanični Kremlj je saopštio da će dvojica državnika razgovarati i o primjeni sporazuma postignutih na junskom samitu u Ženevi.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da će “predsjednici sami odlučiti” koliko će trajati razgovor.

Prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, više od 94.000 ruskih vojnika raspoređeno je u blizini granica Ukrajine i Rusije.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je tokom parlamentarne rasprave u petak da ima indicija da Rusija planira vojnu ofanzivu velikih razmjera za kraj januara – pozivajući se na obavještajne izveštaje.

Sa druge strane, zvanična Moskva odbacuje navode da priprema napad na Ukrajinu i brani svoje pravo da rasporedi trupe na sopstvenoj teritoriji, na način koji smatra prikladnim.

Američki obavještajni zvaničnici tvrde da je Rusija stacionirala oko 70.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom. Oni navode da ruski predsjednik jasno postavlja temelje za mogući napad, ali i da je ukrajinska vojska danas bolje naoružana i pripremljena nego ikad ranije i da bi sankcije kojima Zapad prijeti nanijele ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji.

IZVOR: FTV

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo