MARKETING

Vlast u okupiranim dijelovima Ukrajine pokušava izbjeći sankcije i prodati žito

Vlasti u dijelu Ukrajine koji je zauzela Rusija koriste posebne sheme za izbjegavanje zapadnih sankcija kako bi prodale žito Sjevernoj Americi i drugim dijelovima svijeta, izvijestila je u petak ruska državna agencija RIA, prenosi Reuters.

Ukrajina je optužila Moskvu za krađu žitarica s teritorija koje je Rusija okupirala od početka invazije na Ukrajinu krajem veljače.

Zbog rata bi moglo doči do ozbiljnih nestašica hrane na globalnoj razini jer na Rusiju i Ukrajinu otpada oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice.

Vladimir Rogov, predstavnik vlasti koju je nametnula Rusija u zaporiškoj oblasti, kazao je da se žito također prodaje bliskoistočnim i afričkim zemljama.

“Oni se boje sankcija, ali svejedno kupuju naše žito s radošću – naravno, putem posrednika i shema”, rekao je Rogov ruskoj televiziji, prenosi RIA.

Rogov je rekao da u dijelu zaporiške oblasti pod ruskom kontrolom ima 1,5 milijuna tona žitarica, dodaje RIA.

Prošlog tjedna ukrajinsko veleposlanstvo u Bejrutu priopćilo je da je Rusija poslala svom savezniku Siriji oko 100.000 tona ukradene pšenice, što je ukrajinsko veleposlanstvo nazvalo “zločinačkim aktivnostima”.

Rusija je zauzela velike dijelove ukrajinske obale, blokirajući izvoz poljoprivrednih proizvoda i povećavajući cijenu žitarica.

Rusija pak za prehrambenu krizu okrivljuje sankcije koje ograničavaju njen izvoz žitarica.

IZVOR:N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo