MARKETING

Zbog enormnih poskupljenja, Koalicija Država traži rebalans federalnog budžeta

Klub zastupnika Koalicije Država u Parlamentu Federacije BiH podnio je inicijativu prema Vladi tog entiteta da pod hitno pristupi izradi rebalansa budžeta Federacije za tekuću godinu.

Kao osnovne razloge ove inicijative, zastupnici Adis Arapović (Zeleni BiH) i Amer Obradović (Nezavisni blok) koji zajedno djeluju u Koaliciji Država, pozivaju Federalnu vladu da konačno prizna nove ekonomske i socijalne okolnosti, te enormna poskupljenja i inflaciju, kao bi se barem donekle, za najugroženije kategorije stanovništva, ali i za sve ostale građane budžetskim preraspodjelama ublažio ekonomski šok.

“Nije vrijeme za politička prepucavanja, dok cijene energenata i hrane divljaju, a plate stagniraju. Vrijeme je za brze i vanredne mjere, hitan odgovor na neizdrživa poskupljenja koja su posljednjih nekoliko mjeseci osiromašila značajan dio naše populacije”, navode zastupnici Arapović i Obradović.

Kako ističu, zahvaljujući poskupljenjima bez kontrole, naglo rastu i prihodi od poreza u budžetu.

“S druge strane, najveća inflacija nakon rata zahtjeva drugačije sistemske mjere pomoći građanima i privredi koje će se finansirati budžetom koji prati stanje u realnom životu. Mi smatramo da Vlada FBiH, kao i brojne evropske i regionalne vlade, mora donijeti interventni set ekonomsko-socijalnih mjera iz oblasti porezne politike, kao i nove simulativne mjere za privredu i veća ciljana socijalna davanja. Iako je ekonomija entiteta RS u lošijem stanju, Milorad Dodik je najavio podjelu pomoći ugroženim građanima u vrijednosti od 100 KM, što smatramo nesistemskom mjerom, ali to govori da novca ima”, ističu Arapović i Obradović.

Smatraju da živimo u vanrednom stanju. Globalno se dešavaju tektonske promjene, kako na političkom, tako i na ekonomskom, energetskom, sigurnosnom planu, te bi stoga sve vlade u našoj zemlji morale biti u stalnom zasjedanju.

Kako navode, od vitalnog je značaja da se aktiviraju sve institucije i javni subjekti, naročito u energetskom i poljoprivrednom sektoru.

“Vlada Federacije mora znati šta ćemo raditi ako ne bude ruskog gasa na jesen, šta će biti ako bude problema s opskrbom električnom energijom, šta će biti ako ne budemo mogli uvesti osnovne životne namirnice. Vlada mora imati i plan

A, i plan B, i C… Za razliku od Dragana Čovića i njegovog plana B, mi u Koaliciji Država tražimo od Vlade da sutra ima planove koji će pomoći građanima. Poskupljenja i inflacija ugrožavaju egzistenciju svih naroda u ovoj zemlji, a ekonomski odgovor i novi budžet moraju biti u interesu i Bošnjaka, i Hrvata, i Srba i Ostalih. Ukoliko Vlada ne bude adekvatno reagirala i uvažila potrebu za rebalansom i odgovornim kriznim djelovanjem, onda će biti jasno da joj je prioritet nevidljivo potrošiti stotine miliona neplaniranih prihoda, prvo podmiriti parcijalne stranačke interese u izbornoj godini, a građanima i privredi šta ostane”, saopćili su iz Koalicije Država.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo