25.000 poslodavaca podnijelo zahtjeve za subvencije

Uskoro bi trebale da počnu isplate po zahtjevima za subvencionisanje doprinosa radnicima firmi na koje je koronavirus ostavio negativne posljedice. Podnošenje zahtjeva za april je završeno, a u toku je podnošenje zahtjeva za maj.

Gotovo 25.000 poslodavaca podnijelo je zahtjev za subvencioniranje doprinosa za 174.241 radnika u Federaciji BiH. Iznos sredstava po ovim zahtjevima je više od 40 miliona i 400 hiljada maraka. Iz Saveza samostalnih sindikata poručuju da mjere koje donosi korona zakon nisu adekvatne, te da radnici nisu dobili ništa.

– Vlada FBiH donošenjem korona-zakona je zaštitila samo sebe i svoje fondove. Ono što je predviđeno tim zakonom jeste prelijevanje sredstava s jedne budžetske stavke u drugu budžetsku stavku i od takvog zakonskog rješenja nisu imali koristi ni poslodavci ni radnici – ocjenjuje predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

Poslodavci nisu optimistični. Vlada FBiH je, kažu, bila spremna odvojiti 100.000 maraka mjesečno za saniranje negativnih ekonomskih posljedica, a za april potrebno je 40 miliona. Pitaju se šta će biti s ostatkom novca.

– U rebalansu budžeta ostavljeno 450 miliona maraka za korona-zakon. Iskoristit će se vjerovatno 120-150 miliona. Šta će biti s tom razlikom: da li će to usmjeriti negdje u privredu ili će se ostaviti budžetskim korisnicima? Mislim da će  prije biti ova druga varijanta, nisam baš previše optimističan – navodi Adnan Samilbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za maj je u toku. Pravo na subvencije imaju svi poslovni subjekti koji su izvršili uplatu doprinosa zaključno s februarom i koji su imali promet 20 posto manji u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Izvor: FTV

Vezane vijesti: