Bećirović traži zasjedanje Doma naroda kako bi raspodijelili teret migrantske krize na cijelu BiH

SDP-ov parlamentarac u državnom Domu naroda Denis Bećirević poziva predsjedavajućeg ovog doma Nikolu Špirića da hitno sazove sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda – eskalacija migrantske krize u BiH.”Gospodine Špiriću, prekinite s flagrantnim kršenjima Poslovnika Doma naroda i počnite sazivati sjednice na kojima će se raspravljati o suštinskim i egzistencijalnim problemima. Prestanite blokirati rad organa države Bosne i Hercegovine! Prestanite fingirati da nešto radite tako što povremeno raspravljate o birokratskim izvještajima iz prethodnih godina od kojih niko nema nikakve koristi. Uozbiljite se dok još ima vremena i počnite se baviti životnim pitanjima građanki i građana BiH”, rekao je Bećirović.

Bećirović kaže kako su na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH SNSD i HDZ odbili sve njegove prijedloge za rješavanje ovog gorućeg problema što je u konačnici dovelo do pogoršanja krize, pogotovo u USK.

“Dom naroda mora zauzeti jasne i principijelne stavove i upozoriti Vijeće ministara BiH i druge nadležne organe i institucije da prestanu o migrantskoj krizi odlučivati na osnovu nemoralnog i nepisanog entitetskog i etničkog kriterija po kojem se migranti mogu smjestiti isključivo na teritoriji jednog entiteta i to samo u dijelovima gdje u većini žive Bošnjaci. Bosanskohercegovački entitet RS godinama nehumano odbija bilo kakvu pomoć migrantima, a u bh. entitetu FBiH pritisak trpe pojedini kantoni, dok oni južnije odbijaju saradnju”, kaže Bećirović.

Navodi da je krajnje vrijeme da se teret raspodijeli na sve dijelove BiH.

“Svi organi vlasti na državnom nivou, kao i na nižim nivoima, u skladu s svojim nadležnostima, moraju biti maksimalno aktivirani u traženju rješenja za eskalaciju migrantske krize. To nije problem jednog ministra ili jednog ministarstva, to je problem cijele države Bosne i Hercegovine”, obrazlaže on dalje u svom pozivu.

Bećirović je iznio i podatke o rastu broja migranata u BiH – Godine 2016. imali smo zabilježeno 155 migranata, godinu kasnije bilo ih je 765, da bismo 2018. imali 23.400, dok je u 2019. bilo 29.800. Iako nemamo još tačne podatke za 2020. godinu jasno je da je došlo do enormnog rasta nelegalnih ulazaka migranata na teritoriju države Bosne i Hercegovine. Također, brojni pokazatelji govore da se očekuje i novi veliki priliv migranata u narednim mjesecima.

izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: