Danas nastavak suđenja Mektiću i ostalima

Pred Sudom BiH danas se nastavlja suđenje bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i ostalim optuženim za zloupotrebu položaja prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM.

Na prošlom ročištu, koje je održano 20. maja, svjedočio je Velibor Popović koji je ispričao da je, po preporuci iz Instituta za zaštitu od požara i eksplozija /INZA/, angažovan da obavi određene finansijske kontrole u projektu koji je realizovan sa EU.

Svjedočila je i Elvira Konjić, koja je rekla da je bila uključena u projekat i da je sa Garaplijom radila kao administrativac, ali da nisu bili plaćeni za te poslove.

Osim Mektića, u ovom predmetu su optuženi i Igor Golijanin, Samir Agić, te Edin Garaplija.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa kabineta ministra, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “INZA” Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

NJima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Suda BiH.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: