Do kraja januara zajednička sjednica državne i entitetskih vlada

Predsjednik bosanskohercegovačke vlade Zoran Tegeltija i premijeri entiteta Fadil Novalić i Radovan Višković obratili su se medijima nakon prvog sastanka koji je organizovao državni premijer.Tegeltija je rekao da je razgovarao s entitetskim premijerima o reformskim procesima počevši od ekonomskih tema poput fiskalizacije, PDV-a pa sve do ekologije, Trgovske gore i drugih pitanja koji se odnose na uvoz materijala na teritorij BiH. Govora je bilo i o životnim pitanjima, ali i o digitalizaciji o čemu će se vrlo brzo zauzeti jasan stav. Neke od tema bile su i poravnanje PDV-a i Elektroprijenosu BiH.

“Prva sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i entitetskih vlada bit će održana do kraja januara 2020. godine i održavat će jednom godišnje. Sastanci predsjedavajućeg i entitetskih premijera bit će održavani jednom u tri mjeseca, a naš slijedeći sastanak je krajem marta”, rekao je Tegeltija.

Premijer BiH potvrdio je da će sutra biti održana sjednica Fiskalnog vijeća kojim on predsjedava kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić rekao je da je dogovoreno deblokiranje Elektroprijenosa BiH i da je skupština zakazana u januaru. Medijima se obratio i premijer RS Radovan Višković ističući da je danas bilo govora o životnim pitanjima te da ga posebno raduje jer su skoro identična mišljenja o većini pitanja.

Što se tiče poravnanja PDV-a između vlada entiteta, Višković je kazao da je dogovorio s Novalićem da dostave svoje primjedbe na dopis koji je dostavila Vlada RS ukoliko ih imaju.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: