Dogovorena raspodjela 5.000 vakcina koje je Vučić donirao FBiH

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalni zavodi dogovorili su danas raspodjelu vakcina protiv koronavirusa koje je prije dva dana dostavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je potvrđeno zavodi su se dogovorili da se vakcine raspodjele procentualno prema broju medicinskog osoblja tako da Kanton Sarajevo dobija 1.050, Tuzlanski 1.000, a Zeničko-dobojski 740 vakcina.

Hercegovačko-neretvanskom kantonu pripast će 550 vakcina, a Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu po 500. Livanjski kanton dobit će 250, Zapadnohercegovački 200, Posavski 100 i Bosansko-podrinjski 50 vakcina.

Vakcine proizvođača AstraZeneca, njih 5.000 hiljada, koje je Srbija donirala našoj zemlji, namijenjene su za imunizaciju zdravstvenih radnika.

U Zavodu još čekaju odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u vezi sa doniranim vakcinama, koje ne zahtijevaju poseban, već standardni način skladištenja.

Vakcinacija bi, prema nezvaničnim informacijama, trebala početi u ponedjeljak. U narednom periodu se očekuje preostala donacija Srbije, odnosno još 5.000 doza koje će služiti za revakcinaciju.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: