Fajon: Neodgovorno ponašanje Janše može dovesti do novog rata na Balkanu

Europarlamentarka Tanja Fajon je, komentarišući navodno postojanje “non papera” slovenskog premijera Janeza Janše, poručila da bi neodgovorno ponašanje u vezi s tzv. dovršetkom plana o mirnom raspadu BiH moglo dovesti do novog rata na Balkanu.”I mene su ovih dana preplavili pozivi i brojne zabrinute poruke iz BiH koje upozoravaju da premijer Janša pokušava dovršiti plan Milošević-Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske prijedlogom za mirni raspad BiH. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi dovesti do novog rata na Balkanu”, napisala je Fajon.

Ona je nakon informacija o “non paperu” putem Twittera pitala Janšu da objasni šta se nalazi u tom dokumentu koji bi Slovenija trebala predati predsjedniku Evropskog vijeća.

“Ako su izvještavanje bh. medija i izjave diplomata u regiji istinite, to može biti vrlo štetno za Sloveniju”, smartra Fajon.

Podsjetimo, nakon informacije da je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel neslužbeni dokument “non paper” koji se poziva na raspad BiH, a on zatim negirao navode, slovenački mediji javljaju da dokument vjerovatno postoji.

S obzirom da se radi o neslužbenom dokumentu postoji velika mogućnost da tajni dokument zaista postoji, ali da je navodno dostavljen mimo uobičajenih diplomatskih kanala. Također, mediji u Sloveniji tvrde da dokument nisu vidjeli ni najviši zvaničnici Slovenije. U dokumentu se, prema spomenutom izvoru, poziva i na povratak bivšeg premijer Sjeverne Makedonije Nikole Gruevskog u zemlju, te fokus nije samo na BiH.

Slovenački europarlamentarci Klemen Groselj i Irena Joveva odgovorili su na sve veće glasine o planovima za mirni raspad BiH rekavši da bi Slovenija trebala prvenstveno podržati daljnji proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i igrati ulogu iskrenog posrednika.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete BiH, rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije te upitao tročlano bh. predsjedništvo:

“Možete li se vi u BiH mirno razići?”

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

I ova izjava naišla je na burne reakcije, pa je tako iz SBB-a rečeno kako činjenica da su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dozvolili da se prilikom posjete predsjednika Slovenije uopće razgovara o protuustavnim i antidržavnim opcijama, kakva je “mirni razlaz”, zvanično potvrđuje da je zloćudna šutnja Komšića i Džaferovića, doživjela potpuni domaći, regionalni i međunarodni fijasko.

Bosna i Hercegovina sve češće je tema evropskih zvaničnika. Tako je potvrđeno kako su prije nekoliko dana njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali o našoj državi.

U razgovoru vođenom prije četiri dana, navodi se, kako su Merkel i Putin su naglasili da je potrebno očuvati stabilnost BiH, iako ostali detalji konverzacije nisu poznati javnosti.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: