Granična policija BiH ponovo spriječila krijumčarenje migranata

U petak, subotu i nedjelju je Granična policija BiH spriječila krijumačerenje tri migranta i uhapsila osobu iz BiH koja se sumnjiči za ovo djelo, uhapšeno je i još pet osoba za kojima su tragali Interpol, sudovi i policija.

Pripadnici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Istok Višegrad Granične policije BiH, 5. septembra 2020. godine su lišili slobode S.Ć. (1982.), državljanina Bosne i Hercegovine, nakon što je na području Goražda otkriven u krijumčarenju tri osobe afroazijskog porijekla.

“Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenicima su izjavili da dolaze iz Afganistana”, rečeno je iz GP BiH. Oni su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “krijumčarenje osoba”, protiv S.Ć. ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu. Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Na graničnim prijelazima BiH je tokom vikenda otkriveno pet osoba za kojima su tragali Interpol, sudovi i policija.

Službenici Jedinice granične policije Višegrad, 7. septembra 2020. su lišili slobode P.J. (1981.), državljanina Republike Srbije. Graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Interpol Budimpešta raspisao potjernicu zbog krivičnog djela “krijumčarenje osoba”. Kontroliran je na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Vardište i u toku dana bit će predat nadležnom organu.

Dan ranije, 6. septembra 2020. prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Šepak lišen je slobode P.K. (1973.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Službenici JGP Zvornik, državljanina BiH predali su službenicima Sudske policije Bijeljina.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, 5. septembra 2020. pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode A.M. (1970.), nakon što je utvrđeno da je za njim Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu zbog krivičnih djela „trgovina drogom“ i „teške tjelesne ozljede“. Državljanin Republike Turske kontroliran je na letu iz Istanbula. Predat je službenicima Sudske policije Suda BiH.

Službenici JGP Trebinje, 5. septembra 2020. su lišili slobode M.Z. (1987.), državljanku Republike Srbije. Provjerama je ustanovljeno da je za njom Interpol Beč raspisao potjernicu zbog krivičnog djela “trgovina ljudima”. Kontrolirana je na izlasku iz BiH na prijelazu Ivanica i predata službenicima Sudske policije Suda BiH.

Prilikom ulaska u BiH na prijelazu Kamensko, 5. septembra 2020., lišen je slobode H.K. (1988.) jer je utvrđeno da ga potražuju Općinski sud u Cazinu i Policijska stanica Ilijaš zbog krivičnih djela “krađa”. Službenici JGP Kamensko, bh. državljanina predali su službenicima Sudske policije Kantona 10.

Izvor: klix

Vezane vijesti: